okładka

Kelnerki, barmani, wodzireje : jak obsługiwaliśmy klienta w PRL

Przylipiak, Wojciech, Muza

Rok wydania: 2024.

Barmani, Didżeje, Bufetowi, Gastronomia, Gastronomowie, Kelnerzy, Kluby, Kultura stołu, Obsługa klienta, PRL, Życie towarzyskie, Polska, Reportaż, 1901-2000, 1945-1989

dostępne:

1 z 1

Autor
Przylipiak, Wojciech
Muza
Tytuł
Kelnerki, barmani, wodzireje : jak obsługiwaliśmy klienta w PRL
ISBN
978-83-287-3274-2 (oprawa miękka) : zł 64,90
Miejsce wydania
Warszawa :
Wydawnictwo
Muza,
Rok wydania
2024.
Numer wydania
Wydanie I.
Objętość
349, [3] strony :
Rozmiary
22 cm.
Informacje dodatkowe
Bibliografia, netografia na stronach 347-349.
Hasła przedmiotowe
Barmani
Didżeje
Bufetowi
Gastronomia
Gastronomowie
Kelnerzy
Kluby
Kultura stołu
Obsługa klienta
PRL
Życie towarzyskie
Polska
Reportaż
1901-2000
1945-1989
Streszczenie
To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu. Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak wyglądały dancingi i jak wodzirej „podkręcał” zabawę? Gdzie odbyła się pierwsza dyskoteka, a gdzie striptiz? Czy w barach mlecznych sztućce - jak u Barei - były na łańcuchach? Jak można było zostać dyskdżokejem i skąd brało się płyty? Kto w Maximie w Gdyni „sypał zielonymi”? Jak można było dorobić do pensji w WARS-ie i co serwowano w barach dworcowych? Gdzie po raz pierwszy i z czym podano pizzę, a gdzie można było zjeść homara lub żółwia? Reportaż Wojciecha Przylipiaka to odkrywanie barwnego świata gastronomii i życia rozrywkowego sprzed lat. Swoimi wspomnieniami dzielą się dawni barmani, kelnerki i kucharki, dyskdżokeje i kabareciarze, pracownicy zarówno kultowych klubów, ekskluzywnych hoteli, restauracji, jak i barów mlecznych, barów szybkiej obsługi czy wagonów restauracyjnych. Dzięki ich pasji i odrobinie szaleństwa świat obsługi klienta w PRL miał wiele odcieni. To właśnie jego niejednoznaczność i nieprzystawalność do tamtej rzeczywistości potrafią dziś najbardziej zaskoczyć. To także sentymentalna i pełna uroku podróż po ulicach miast i miasteczek, gdzie znajdowały się lub nadal istnieją wspominane lokale gastronomiczne. Jak pisze autor: odkrywanie tego świata sprzed lat było jak otwieranie szufladek w sekretarzyku, w każdej inny skarb, a czasami pustka i brud.
020
%a 9788328732742
100
%a Przylipiak, Wojciech
245
%a Kelnerki, barmani, wodzireje : %b jak obsługiwaliśmy klienta w PRL /
250
%a Wydanie I.
260
%a Warszawa : %b Muza, %c 2024.
300
%a 349, [3] strony : %b faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; %c 22 cm.
504
%a Bibliografia, netografia na stronach 347-349.
520
%a To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu. Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak wyglądały dancingi i jak wodzirej „podkręcał” zabawę? Gdzie odbyła się pierwsza dyskoteka, a gdzie striptiz? Czy w barach mlecznych sztućce - jak u Barei - były na łańcuchach? Jak można było zostać dyskdżokejem i skąd brało się płyty? Kto w Maximie w Gdyni „sypał zielonymi”? Jak można było dorobić do pensji w WARS-ie i co serwowano w barach dworcowych? Gdzie po raz pierwszy i z czym podano pizzę, a gdzie można było zjeść homara lub żółwia? Reportaż Wojciecha Przylipiaka to odkrywanie barwnego świata gastronomii i życia rozrywkowego sprzed lat. Swoimi wspomnieniami dzielą się dawni barmani, kelnerki i kucharki, dyskdżokeje i kabareciarze, pracownicy zarówno kultowych klubów, ekskluzywnych hoteli, restauracji, jak i barów mlecznych, barów szybkiej obsługi czy wagonów restauracyjnych. Dzięki ich pasji i odrobinie szaleństwa świat obsługi klienta w PRL miał wiele odcieni. To właśnie jego niejednoznaczność i nieprzystawalność do tamtej rzeczywistości potrafią dziś najbardziej zaskoczyć. To także sentymentalna i pełna uroku podróż po ulicach miast i miasteczek, gdzie znajdowały się lub nadal istnieją wspominane lokale gastronomiczne. Jak pisze autor: odkrywanie tego świata sprzed lat było jak otwieranie szufladek w sekretarzyku, w każdej inny skarb, a czasami pustka i brud.
648
%a 1901-2000
648
%a 1945-1989
650
%a Barmani
650
%a Didżeje
650
%a Bufetowi
650
%a Gastronomia
650
%a Gastronomowie
650
%a Kelnerzy
650
%a Kluby
650
%a Kultura stołu
650
%a Obsługa klienta
650
%a PRL
650
%a Życie towarzyskie
651
%a Polska
655
%a Reportaż
710
%a Muza
920
%a 978-83-287-3274-2 (oprawa miękka) : zł 64,90

Dostępne egzemplarze

1.

Najczęściej wypożyczane