Author
Viestad, Andreas (1973- )
Rost, Małgorzata (1985- ) Tłumaczenie
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Title
Obiad w Rzymie : historia świata w jednym posiłku
ISBN
978-83-240-7387-0 (oprawa miękka) : zł 44,99
Place of publication
Kraków :
Publishing house
Znak Koncept,
Year of publication
2021.
Additional information
Bibliografia, netografia na stronach 239-262. Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
Książka dostępna także jako e-book.
Object passwords
Cooking, Roman
Cooking, Italian History History
Food Social aspects Social aspects
Food habits History History
Rome Social life and customs Social life and customs
Summary
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.
Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.
Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.
Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:
Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? [opis wydawcy]
100
%a Viestad, Andreas
%d (1973- )
245
%a Obiad w Rzymie :
%b historia świata w jednym posiłku /
260
%a Kraków :
%b Znak Koncept,
%c 2021.
300
%a 267, [5] stron :
%b ilustracje ;%b ilustracje ;
%c 20 cm.
504
%a Bibliografia, netografia na stronach 239-262.%a Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
520
%a Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.
Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.
Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.
Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.
Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:
Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? [opis wydawcy]
530
%a Książka dostępna także jako e-book.
650
%a Food habits
%z Italy%z Italy
650
%a Cooking, Italian
%x History%x History
650
%a Food
%x Social aspects%x Social aspects
650
%a Food habits
%x History%x History
650
%a Cooking
%x History%x History
651
%a Rome
%x Social life and customs%x Social life and customs
700
%a Rost, Małgorzata
%d (1985- )
%e Tłumaczenie
710
%a Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
920
%a 978-83-240-7387-0 (oprawa miękka) : zł 44,99