okładka

Rosja od kuchni : jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

Szabłowski, Witold (1980- )., Wydawnictwo W.A.B.

Rok wydania: 2021.

Kucharze, Polityka, Przywódcy i głowy państw, Rosja, Reportaż

dostępne:

0 z 1

Autor
Szabłowski, Witold (1980- ).
Wydawnictwo W.A.B.
Tytuł
Rosja od kuchni : jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
ISBN
978-83-280-9267-9
Miejsce wydania
Warszawa :
Wydawnictwo
Wydawnictwo WAB,
Rok wydania
2021.
Numer wydania
Wydanie I.
Objętość
376, [8] stron :
Rozmiary
20 cm.
UKD
641.5
321.64
(047)
Informacje dodatkowe
Bibliografia na stronach 373-[377].
Hasła przedmiotowe
Kucharze
Polityka
Przywódcy i głowy państw
Rosja
Reportaż
Streszczenie
Z tej książki dowiecie się, jak i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj. Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel. Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
020
%a 9788328092679
080
%a 641.5
080
%a 321.64
080
%a (047)
100
%a Szabłowski, Witold %d (1980- ).
245
%a Rosja od kuchni : %b jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem /
250
%a Wydanie I.
260
%a Warszawa : %b Wydawnictwo WAB, %c 2021.
300
%a 376, [8] stron : %b fotografie ; %c 20 cm.
504
%a Bibliografia na stronach 373-[377].
520
%a Z tej książki dowiecie się, jak i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj. Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel. Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
650
%a Kucharze
650
%a Polityka
650
%a Przywódcy i głowy państw
651
%a Rosja
655
%a Reportaż
710
%a Wydawnictwo W.A.B.
920
%a 978-83-280-9267-9

Dostępne egzemplarze

1.
Numer inwentarzowy: 01-129450
Sygnatura: 32
Status: W wypożyczeniu
Termin zwrotu: 2024/07/20

Najczęściej wypożyczane