Autor
Zaprutko-Janicka, Aleksandra
Tytuł
Okupacja od kuchni : kobieca sztuka przetrwania
Wydawnictwo
Wydawnictwo Poznańskie,
Rok wydania
copyright 2024.
Objętość
315, [2] strony :
Hasła przedmiotowe
II wojna światowa (1939-1945)
Streszczenie
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.
Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach
regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji. (nota wydawcy)
100
%a Zaprutko-Janicka, Aleksandra
245
%a Okupacja od kuchni :
%b kobieca sztuka przetrwania
260
%a Poznań :
%b Wydawnictwo Poznańskie,
%c copyright 2024.
300
%a 315, [2] strony :
%c 23 cm.
520
%a Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.
Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach
regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji. (nota wydawcy)
650
%a II wojna światowa (1939-1945)
655
%a Przepisy kulinarne
710
%a Wydawnictwo Poznańskie