okładka

Okupacja od kuchni : kobieca sztuka przetrwania

Zaprutko-Janicka, Aleksandra, Wydawnictwo Poznańskie

Rok wydania: copyright 2024.

II wojna światowa (1939-1945), Kobieta, Kucharstwo, Okupacja, Życie codzienne, Polska, Przepisy kulinarne

dostępne:

1 z 1

Autor
Zaprutko-Janicka, Aleksandra
Wydawnictwo Poznańskie
Tytuł
Okupacja od kuchni : kobieca sztuka przetrwania
ISBN
978-83-68263-13-8
Miejsce wydania
Poznań :
Wydawnictwo
Wydawnictwo Poznańskie,
Rok wydania
copyright 2024.
Objętość
315, [2] strony :
Rozmiary
23 cm.
Hasła przedmiotowe
II wojna światowa (1939-1945)
Kobieta
Kucharstwo
Okupacja
Życie codzienne
Polska
Przepisy kulinarne
Streszczenie
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji. (nota wydawcy)
020
%a 9788368263138
100
%a Zaprutko-Janicka, Aleksandra
245
%a Okupacja od kuchni : %b kobieca sztuka przetrwania
260
%a Poznań : %b Wydawnictwo Poznańskie, %c copyright 2024.
300
%a 315, [2] strony : %c 23 cm.
520
%a Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji. (nota wydawcy)
650
%a II wojna światowa (1939-1945)
650
%a Kobieta
650
%a Kucharstwo
650
%a Okupacja
650
%a Życie codzienne
651
%a Polska
655
%a Przepisy kulinarne
710
%a Wydawnictwo Poznańskie
920
%a 978-83-68263-13-8

Dostępne egzemplarze

1.
Numer inwentarzowy: D35065
Sygnatura: 94(100)"1939/1945"
Status: Do wypożyczenia

Najczęściej wypożyczane