okładka

Kuchnia polska dla diabetyków

Drozd, Dorota, Wydawnictwo RM

Rok wydania: copyright 2021.

Cukrzyca, Potrawy dietetyczne, Dieta cukrzycowa, Kuchnia polska, Cukrzyca typu II, Przepisy kulinarne, Książka kucharska, Wydawnictwa popularne

Autor
Drozd, Dorota
Wydawnictwo RM
Tytuł
Kuchnia polska dla diabetyków
ISBN
978-83-8151-576-4
Miejsce wydania
Warszawa :
Wydawnictwo
Wydawnictwo RM,
Rok wydania
copyright 2021.
Objętość
159 stron ;
Rozmiary
24 cm.
UKD
616.37-008
613.2
641.5
(084.1)
Informacje dodatkowe
Indeks na stronach [156]-157.
Hasła przedmiotowe
Cukrzyca
Potrawy dietetyczne
Dieta cukrzycowa
Kuchnia polska
Cukrzyca typu II
Przepisy kulinarne
Książka kucharska
Wydawnictwa popularne
Streszczenie
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Źródło: wydawca.
020
%a 9788381515764
080
%a 616.37-008
080
%a 613.2
080
%a 641.5
080
%a (084.1)
100
%a Drozd, Dorota
245
%a Kuchnia polska dla diabetyków /
260
%a Warszawa : %b Wydawnictwo RM, %c copyright 2021.
300
%a 159 stron ; %c 24 cm.
504
%a Indeks na stronach [156]-157.
520
%a Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
520
%a W książce znajdziesz:
520
%a • przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
520
%a • przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
520
%a • propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
520
%a • wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
520
%a • porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
520
%a • wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
520
%a Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
520
%a Źródło: wydawca.
650
%a Cukrzyca
650
%a Potrawy dietetyczne
650
%a Dieta cukrzycowa
650
%a Kuchnia polska
650
%a Cukrzyca typu II
655
%a Przepisy kulinarne
655
%a Książka kucharska
655
%a Wydawnictwa popularne
710
%a Wydawnictwo RM
920
%a 978-83-8151-576-4