okładka

PRL od kuchni : od kuchni : bufet, flaki, saturator

Koper, Sławomir, Mucha, Mariusz Autor, Grupa ZPR Media

Rok wydania: 2025.

PRL, Saturatory (urządzenia), Reglamentacja, Rosół, Przedsiębiorstwo państwowe, Gastronomia, Polska, Reportaż, 1901-2000, 1945-1989

dostępne:

0 z 1

Autor
Koper, Sławomir
Mucha, Mariusz Autor
Grupa ZPR Media
Tytuł
PRL od kuchni : od kuchni : bufet, flaki, saturator
ISBN
978-83-8343-627-2
Miejsce wydania
Warszawa :
Wydawnictwo
Harde,
Rok wydania
2025.
Numer wydania
Wydanie pierwsze.
Objętość
398, [1] strona :
Rozmiary
21 cm.
UKD
641:640.43/.45:94(438).083
Hasła przedmiotowe
PRL
Saturatory (urządzenia)
Reglamentacja
Rosół
Przedsiębiorstwo państwowe
Gastronomia
Polska
Reportaż
1901-2000
1945-1989
Streszczenie
Pyzy w słoikach sprzedawane na bazarach, zimne nóżki i sałatki jarzynowe smutno tkwiące w akwariach lodówek garmażeryjnych czy powolnie kręcące się kurczaki na rożnie podczas festynu – oto kadry peerelowskiego przepychu, na który było nas stać i który nie był naszym ostatnim słowem! Bary mleczne pękały w szwach, bufetowe nie nadążały z wydawaniem kiełbas z wody, a mielony czy bigos w barze dworcowym potrafiły dać doznania gastronomiczno-gastryczne, których nie można było wymazać z pamięci. Ceraty i obrusy stołów w lokalach wszystkich kategorii zaścielą demoludowym menu okresu pierwszych sekretarzy – Sławomir Koper, najbardziej poczytny pisarz historyczny w kraju nad Wisłą, oraz Mariusz Mucha, dziennikarz i pasjonat gotowania. Garkuchnia PRL-u wita i zaprasza!
020
%a 9788383436272
080
%a 641:640.43/.45:94(438).083
100
%a Koper, Sławomir
245
%a PRL od kuchni : %b od kuchni : bufet, flaki, saturator /
250
%a Wydanie pierwsze.
260
%a Warszawa : %b Harde, %c 2025.
300
%a 398, [1] strona : %c 21 cm.
520
%a Pyzy w słoikach sprzedawane na bazarach, zimne nóżki i sałatki jarzynowe smutno tkwiące w akwariach lodówek garmażeryjnych czy powolnie kręcące się kurczaki na rożnie podczas festynu – oto kadry peerelowskiego przepychu, na który było nas stać i który nie był naszym ostatnim słowem! Bary mleczne pękały w szwach, bufetowe nie nadążały z wydawaniem kiełbas z wody, a mielony czy bigos w barze dworcowym potrafiły dać doznania gastronomiczno-gastryczne, których nie można było wymazać z pamięci. Ceraty i obrusy stołów w lokalach wszystkich kategorii zaścielą demoludowym menu okresu pierwszych sekretarzy – Sławomir Koper, najbardziej poczytny pisarz historyczny w kraju nad Wisłą, oraz Mariusz Mucha, dziennikarz i pasjonat gotowania. Garkuchnia PRL-u wita i zaprasza!
648
%a 1901-2000
648
%a 1945-1989
650
%a PRL
650
%a Saturatory (urządzenia)
650
%a Reglamentacja
650
%a Rosół
650
%a Przedsiębiorstwo państwowe
650
%a Gastronomia
651
%a Polska
655
%a Reportaż
700
%a Mucha, Mariusz %e Autor
710
%a Grupa ZPR Media
920
%a 978-83-8343-627-2

Dostępne egzemplarze

1.
Numer inwentarzowy: 65400
Sygnatura: w BP
Status: W wypożyczeniu
Termin zwrotu: 2026/01/05
W kolejce: : 2

Najczęściej wypożyczane