Zborski, Bartłomiej Tłumaczenie
Tytuł
Na dnie w Paryżu i Londynie
ISBN
978-83-681-0937-5 (oprawa twarda) :
Miejsce wydania
Warszawa :
Wydawnictwo
Świat Książki,
Hasła przedmiotowe
Orwell, George
Streszczenie
Znakomita książka, uchodząca za jedną z najlepszych w dorobku Orwella, tłumaczona na wiele języków świata, zaliczana do najlepszych utworów obyczajowych osadzonych w realiach Europy, w której za kilka lat wybuchnie wojna… Sam pracował na czarno jako pomywacz w restauracji jednego z eleganckich hoteli paryskich. Rozdziały, w których barwnie relacjonuje on swoje przeżycia i przygody należą do najwspanialszych w literaturze światowej opisów świata ukazanego z perspektywy kuchni, od zaplecza. Jeden z polskich krytyków literacko-filmowych napisał kiedyś, że w uznanej literaturze istnieją tylko trzy książki, podejmujące tę tematykę; „Zaklęte rewiry” Worcella, „Kuchnia” Weskera oraz właśnie „Na dnie w Paryżu i w Londynie”. Orwell pokazuje jednak nie tylko świat jedzenia, hotelowej kuchnii restauracji, kucharzy, pomywaczy, pokojówek, boyów hotelowych i tak dalej. Podczas pobytu w Paryżu przebywał on wśród lumpenartystów, złodziejaszków, emigrantów słowiańskich, prostytutek, ich alfonsów, próżniaków oraz autentycznych nędarzy. To właśnie ich barwny świat penetruje i wnikliwie, często z ciepłym, ironicznym humorem – opisuje, pochylając się nad ludzkimi tragediami, zastanawiając się nad przyczynami biedy i upadku. Niektóre motywy i postacie (np. szalejący w knajpie murarz Fureux) znajdą się potem, po wielu latach, w „Roku 1984”. Klasyk literatury brytyjskiej i światowej, autor . „Folwarku Zwierzęcego” i „Roku 1984”.
245
%a Na dnie w Paryżu i Londynie /
260
%a Warszawa :
%b Świat Książki,
%c 2024.
300
%a 255, stron ;
%c 21 cm.
520
%a Znakomita książka, uchodząca za jedną z najlepszych w dorobku Orwella, tłumaczona na wiele języków świata, zaliczana do najlepszych utworów obyczajowych osadzonych w realiach Europy, w której za kilka lat wybuchnie wojna… Sam pracował na czarno jako pomywacz w restauracji jednego z eleganckich hoteli paryskich. Rozdziały, w których barwnie relacjonuje on swoje przeżycia i przygody należą do najwspanialszych w literaturze światowej opisów świata ukazanego z perspektywy kuchni, od zaplecza. Jeden z polskich krytyków literacko-filmowych napisał kiedyś, że w uznanej literaturze istnieją tylko trzy książki, podejmujące tę tematykę; „Zaklęte rewiry” Worcella, „Kuchnia” Weskera oraz właśnie „Na dnie w Paryżu i w Londynie”. Orwell pokazuje jednak nie tylko świat jedzenia, hotelowej kuchnii restauracji, kucharzy, pomywaczy, pokojówek, boyów hotelowych i tak dalej. Podczas pobytu w Paryżu przebywał on wśród lumpenartystów, złodziejaszków, emigrantów słowiańskich, prostytutek, ich alfonsów, próżniaków oraz autentycznych nędarzy. To właśnie ich barwny świat penetruje i wnikliwie, często z ciepłym, ironicznym humorem – opisuje, pochylając się nad ludzkimi tragediami, zastanawiając się nad przyczynami biedy i upadku. Niektóre motywy i postacie (np. szalejący w knajpie murarz Fureux) znajdą się potem, po wielu latach, w „Roku 1984”. Klasyk literatury brytyjskiej i światowej, autor . „Folwarku Zwierzęcego” i „Roku 1984”.
651
%a Londyn (Wielka Brytania)
655
%a Powieść autobiograficzna
700
%a Zborski, Bartłomiej
%e Tłumaczenie
920
%a 978-83-681-0937-5 (oprawa twarda) :