okładka

Obiad w Rzymie : historia świata w jednym posiłku

Viestad, Andreas (1973- ), Rost, Małgorzata (1985- ) Tłumaczenie, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

Rok wydania: 2021.

Cooking, Roman, Food habits Italy Italy, Cooking, Italian History History, Food Social aspects Social aspects, Food habits History History, Cooking History History, Kucharstwo, Kuchnia włoska, Żywność, Potrawy, Kultura stołu, Rzym (Włochy), Rome Social life and customs Social life and customs, Esej

dostępne:

0 z 1

Autor
Viestad, Andreas (1973- )
Rost, Małgorzata (1985- ) Tłumaczenie
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Tytuł
Obiad w Rzymie : historia świata w jednym posiłku
ISBN
978-83-240-7387-0 (oprawa miękka) : zł 44,99
Miejsce wydania
Kraków :
Wydawnictwo
Znak Koncept,
Rok wydania
2021.
Numer wydania
Wydanie I.
Objętość
267, [5] stron :
Rozmiary
20 cm.
UKD
392.8(450)
Informacje dodatkowe
Bibliografia, netografia na stronach 239-262. Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
Książka dostępna także jako e-book.
Hasła przedmiotowe
Cooking, Roman
Food habits Italy Italy
Cooking, Italian History History
Food Social aspects Social aspects
Food habits History History
Cooking History History
Kucharstwo
Kuchnia włoska
Żywność
Potrawy
Kultura stołu
Rzym (Włochy)
Rome Social life and customs Social life and customs
Esej
Streszczenie
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? [opis wydawcy]
020
%a 9788324073870
080
%a 392.8(450)
100
%a Viestad, Andreas %d (1973- )
245
%a Obiad w Rzymie : %b historia świata w jednym posiłku /
250
%a Wydanie I.
260
%a Kraków : %b Znak Koncept, %c 2021.
300
%a 267, [5] stron : %b ilustracje ;%b ilustracje ; %c 20 cm.
504
%a Bibliografia, netografia na stronach 239-262.%a Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
520
%a Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? [opis wydawcy]
530
%a Książka dostępna także jako e-book.
650
%a Cooking, Roman
650
%a Food habits %z Italy%z Italy
650
%a Cooking, Italian %x History%x History
650
%a Food %x Social aspects%x Social aspects
650
%a Food habits %x History%x History
650
%a Cooking %x History%x History
650
%a Kucharstwo
650
%a Kuchnia włoska
650
%a Żywność
650
%a Potrawy
650
%a Kultura stołu
651
%a Rzym (Włochy)
651
%a Rome %x Social life and customs%x Social life and customs
655
%a Esej
700
%a Rost, Małgorzata %d (1985- ) %e Tłumaczenie
710
%a Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
920
%a 978-83-240-7387-0 (oprawa miękka) : zł 44,99

Dostępne egzemplarze

1.
Numer inwentarzowy: 800-33955
Sygnatura: 39
Status: W wypożyczeniu
Termin zwrotu: 2026/01/30

Najczęściej wypożyczane