Od lekarza do kucharza
Myłek, Danuta, Centrum Alergii Progres
Year of publication: 2023.
Mleko ryżowe, Dieta pH, Dieta niskopurynowa, Publikacje
available:
1 from 1
Author
Myłek, Danuta
Centrum Alergii Progres
Title
Od lekarza do kucharza
ISBN
978-83-939769-0-4
Place of publication
Warszawa :
Publishing house
Prywatny Gabinet Alergologiczny PROGRES ,
Year of publication
2023.
Issue number
Wydanie 2 uaktualnione
Volume
224 s. :
Dimensions
21 cm.
Object passwords
Mleko ryżowe
Dieta pH
Dieta niskopurynowa
Publikacje
Keywords
zdrowe odżywianie
kuchnia
medycyna
chorzy
alergie
przepisy kulinarne
poradniki
Summary
Uaktualnione i rozszerzone wydanie 2023!Od lekarza do kucharza jest książką medyczno-kucharską dla alergików, otyłych, reumatyków, sercowców, cukrzyków, chorych z rakiem, dzieci , dorosłych, niemowląt a także zdrowych, którzy nie chcą chorować, chcą żyć długo i w dobrej formie. Książka przemyca wiedzę medyczną o jedzeniu do kuchni. Wyjaśnia zawiłości łączenia składników pokarmowych, przełożenia ich doboru do utrzymania lub utraty zdrowia. Omawia przydatność i zastosowanie każdej grupy pokarmowej włącznie z przepisami. Uczy jak przygotować popularne potrawy bez mąki pszennej, cukru, mleka i innych składników szkodliwych z różnych powodów.W książce znajdziesz odpowiedzi na to:- jak dać sobie radę z przygotowaniem zdrowych dań,- dlaczego powszechnie uprawiana pszenica szkodzi zdrowiu i jakie zboża warto spożywać,- jak właściwie żywić dzieci,- jakie tłuszcze spożywać, w jakiej postaci i dlaczego,- jakie warzywa i dlaczego warto spożywać i jak je podawać,- jakie mięso warto spożywać i w jakiej postaci,- czym słodzić i jakie desery są zdrowe,- co pić i co z winem (dobre czy złe),- jak można się samemu odchudzić i pozbyć pszennego brzucha,- blisko 30 porad zdrowotnych dotyczących stylu życia.Wyjaśnianie każdemu z osobna, jak ma gotować i komponować posiłki, zabiera mi bardzo dużo czasu - i nadwyręża moją krtań, która została wcześniej zniszczona przewlekłymi procesami zapalnymi na tle szkodliwego działania pokarmów oraz alergii na grzyby i roztocza w przeszłości, gdy o chorobach alergicznych nic nie wiedziałam. W trakcie jej pisania doszłam do wniosku, że przeznaczenie tej książki jest dla szerszego grona, nie tylko dla alergików. To książka dla wszystkich chorujących. Dla tych, którzy nie chcą chorować ani teraz, ani na tzw. starość. I chcą dożyć sędziwego wieku w sprawności fizycznej i intelektualnej.- dr n. med. Danuta Myłek
020
%a 9788393976904
100
%a Myłek, Danuta
245
%a Od lekarza do kucharza /
250
%a Wydanie 2 uaktualnione
260
%a Warszawa :
%b Prywatny Gabinet Alergologiczny PROGRES ,
%c 2023.
300
%a 224 s. :
%c 21 cm.
520
%a Uaktualnione i rozszerzone wydanie 2023!Od lekarza do kucharza jest książką medyczno-kucharską dla alergików, otyłych, reumatyków, sercowców, cukrzyków, chorych z rakiem, dzieci , dorosłych, niemowląt a także zdrowych, którzy nie chcą chorować, chcą żyć długo i w dobrej formie. Książka przemyca wiedzę medyczną o jedzeniu do kuchni. Wyjaśnia zawiłości łączenia składników pokarmowych, przełożenia ich doboru do utrzymania lub utraty zdrowia. Omawia przydatność i zastosowanie każdej grupy pokarmowej włącznie z przepisami. Uczy jak przygotować popularne potrawy bez mąki pszennej, cukru, mleka i innych składników szkodliwych z różnych powodów.W książce znajdziesz odpowiedzi na to:- jak dać sobie radę z przygotowaniem zdrowych dań,- dlaczego powszechnie uprawiana pszenica szkodzi zdrowiu i jakie zboża warto spożywać,- jak właściwie żywić dzieci,- jakie tłuszcze spożywać, w jakiej postaci i dlaczego,- jakie warzywa i dlaczego warto spożywać i jak je podawać,- jakie mięso warto spożywać i w jakiej postaci,- czym słodzić i jakie desery są zdrowe,- co pić i co z winem (dobre czy złe),- jak można się samemu odchudzić i pozbyć pszennego brzucha,- blisko 30 porad zdrowotnych dotyczących stylu życia.Wyjaśnianie każdemu z osobna, jak ma gotować i komponować posiłki, zabiera mi bardzo dużo czasu - i nadwyręża moją krtań, która została wcześniej zniszczona przewlekłymi procesami zapalnymi na tle szkodliwego działania pokarmów oraz alergii na grzyby i roztocza w przeszłości, gdy o chorobach alergicznych nic nie wiedziałam. W trakcie jej pisania doszłam do wniosku, że przeznaczenie tej książki jest dla szerszego grona, nie tylko dla alergików. To książka dla wszystkich chorujących. Dla tych, którzy nie chcą chorować ani teraz, ani na tzw. starość. I chcą dożyć sędziwego wieku w sprawności fizycznej i intelektualnej.- dr n. med. Danuta Myłek
650
%a Mleko ryżowe
650
%a Dieta pH
650
%a Dieta niskopurynowa
655
%a Publikacje
692
%x zdrowe odżywianie
692
%x kuchnia
692
%x medycyna
692
%x chorzy
692
%x alergie
692
%x przepisy kulinarne
692
%x poradniki
710
%a Centrum Alergii Progres
920
%a 978-83-939769-0-4
Available items
1.
Accession: 13512
Signature: 64
Signature: 64
Status: Checked in