okładka

Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności

Libudzisz, Zdzisława, Kowal, Krystyna [i in.], oprac. Autor, Żakowska, Zofia Autor

Rok wydania: 2008

Mikrobiologia

dostępne:

1 z 1

Autor
Libudzisz, Zdzisława
Kowal, Krystyna [i in.], oprac. Autor
Żakowska, Zofia Autor
Tytuł
Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
ISBN
978-83-01-15523-0
Miejsce wydania
Warszawa
Wydawnictwo
Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania
2008
Objętość
564 stron
Rozmiary
23.5 cm
Hasła przedmiotowe
Mikrobiologia
Streszczenie
Tom 2 składa się z 4 części. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności – zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska:: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
100
%a Libudzisz, Zdzisława
245
%a Mikrobiologia techniczna. %b Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
260
%a Warszawa %b Wydawnictwo Naukowe PWN %c 2008
300
%a 564 stron %c 23.5 cm
520
%a Tom 2 składa się z 4 części. W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska. W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności – zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną. Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska:: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
650
%a Mikrobiologia
700
%a Kowal, Krystyna [i in.], oprac. %e Autor
700
%a Żakowska, Zofia %e Autor
920
%a 978-83-01-15523-0

Dostępne egzemplarze

1.