okładka

Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności

Adamiec, Janusz, Kowal, Krystyna Redakcja., Libudzisz, Zdzisława Redakcja., Żakowska, Zofia Redakcja., Wydawnictwo Naukowe PWN

Rok wydania: 2008.

Mikrobiologia przemysłowa, Mikrobiologia przemysłowa podręcznik akademicki, Podręcznik

dostępne:

2 z 2

Autor
Adamiec, Janusz
Kowal, Krystyna Redakcja.
Libudzisz, Zdzisława Redakcja.
Żakowska, Zofia Redakcja.
Wydawnictwo Naukowe PWN
Tytuł
Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
ISBN
978-83-01-15222-2 (t. 1-2)
978-83-01-15223-0 (t. 2)
Miejsce wydania
Warszawa :
Wydawnictwo
Wydawnictwo Naukowe PWN,
Rok wydania
2008.
Objętość
VII, [1], 553, [2] s. :
Rozmiary
24 cm.
UKD
(075.8)
663.1 663.1(075.8)
Hasła przedmiotowe
Mikrobiologia przemysłowa
Mikrobiologia przemysłowa podręcznik akademicki
Podręcznik
Informacje dodatkowe
Bibliogr. s. 533-536. Indeks. Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
Dla studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii żywności, farmacji, towaroznawstwa i zarządzania jakością, chemii i rolnictwa.
Słowa kluczowe
mikrobiologia przemysłowa mikroorganizmy w procesach technologicznych wirusy bakterie fermentacji mlekowej-charakterystyka i wykorzystanie fermentacja mleka produkty mleczne fermentowane fermentacja roślin fermentacja pieczywa fermentacja mięsa kwas mlekowy dekstran rośliny-fermentacja (kiszona kapusta,kiszone ogórki,kiszonki paszowe mięso-fermentacja pieczywo-fermentacja bakterie kwasu octowego-charakterystyka i wykorzystanie przemysłowe kwas octowy-produkcja produkcja kwasu octowego produkty biotransformacji bakterie kwasu octowego jako zanieczyszczenia w przemyśle owocowo-warzywnym i fermentacyjnym mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów biosynteza kwasu glutaminowego biosynteza lizyny bakterie rodzaju Bacillus-morfologia,fizjologia,metabolizm ,środowisko występownia, bakterie rodzaju Bacillus-zagrożenia zdrowotne bakterie rodzaju Bacillus-znaczenie biotechnologiczne,biotransformacja,biodegradacja drożdże-metabolizm i wykorzystanie przemysłowe drożdże przemysłowe-charakterystyka drożdżownictwo gorzelnictwo winiarstwo browarnictwo grzyby strzępkowe kwasy organiczne-cytrynowy,itakonowy,glukonowy surowce żywnościowe-zanieczyszczenia mikrobioogiczne psucie żywności mikrobiologiczne zatrucia i zakażenia pokarmowe mikotoksyny w żywności-zagrożenia zdrowotne żywność-analiza mikrobiologiczna żywność-utrwalanie utrwalanie żywności pasteryzacja sterylizacja chłodzenie mrożenie konserwanty chemiczne żywności utrwalanie żywności-metody biologiczne utrwalanie żywności -metody niekonwencjonalne prawo żywnościowe system HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności żywność transgeniczna produkcja-higiena higiena produkcji elementy urządzeń produkcyjnych jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle mycie i dezynfekcja w przemyśle opakowania -znaczenie w zachowaniu jakości produktów stan higieniczny warunków produkcji-badanie mikroorganizmy w ochronie środowiska mikroorganizmy w biotechnologii chityna chitozan lipidy sery-produkcja żywność orientalna-produkcja produkcja żywności orientalnej enzymy mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków antybiotyki drobnoustroje syntetyzyjące antybiotyki mikroorganizmy ekstremofilne-definicja,podział,charakterystyka mikrobiologia żywności zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców mikroorganizmy w produkcji żywności zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego ścieki odpady stałe i ich magazynowanie kompostowanie metale ciężkie w środowisku i ich oddziaływanie na organizmy
020
%a 9788301152222
020
%a 9788301152230
080
%a (075.8)
080
%a 663.1%a 663.1(075.8)
245
%a Mikrobiologia techniczna. %n T. 2, %p Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności /
260
%a Warszawa : %b Wydawnictwo Naukowe PWN, %c 2008.
300
%a VII, [1], 553, [2] s. : %b il. ;%b il. ;%b il. ; %c 24 cm.
504
%a Bibliogr. s. 533-536. Indeks.%a Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
504
%a Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
521
%a Dla studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii żywności, farmacji, towaroznawstwa i zarządzania jakością, chemii i rolnictwa.
650
%a Mikrobiologia przemysłowa
650
%a Mikrobiologia przemysłowa %v podręcznik akademicki
655
%a Podręcznik
692
%x mikrobiologia przemysłowa%x mikroorganizmy w procesach technologicznych%x wirusy%x bakterie fermentacji mlekowej-charakterystyka i wykorzystanie%x fermentacja mleka%x produkty mleczne fermentowane%x fermentacja roślin%x fermentacja pieczywa%x fermentacja mięsa%x kwas mlekowy%x dekstran%x rośliny-fermentacja (kiszona kapusta,kiszone ogórki,kiszonki paszowe%x mięso-fermentacja%x pieczywo-fermentacja%x bakterie kwasu octowego-charakterystyka i wykorzystanie przemysłowe%x kwas octowy-produkcja%x produkcja kwasu octowego%x produkty biotransformacji%x bakterie kwasu octowego jako zanieczyszczenia w przemyśle owocowo-warzywnym i fermentacyjnym%x mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów%x biosynteza kwasu glutaminowego%x biosynteza lizyny%x bakterie rodzaju Bacillus-morfologia,fizjologia,metabolizm ,środowisko występownia,%x bakterie rodzaju Bacillus-zagrożenia zdrowotne%x bakterie rodzaju Bacillus-znaczenie biotechnologiczne,biotransformacja,biodegradacja%x drożdże-metabolizm i wykorzystanie przemysłowe%x drożdże przemysłowe-charakterystyka%x drożdżownictwo%x gorzelnictwo%x winiarstwo%x browarnictwo%x grzyby strzępkowe%x kwasy organiczne-cytrynowy,itakonowy,glukonowy%x surowce żywnościowe-zanieczyszczenia mikrobioogiczne%x psucie żywności mikrobiologiczne%x zatrucia i zakażenia pokarmowe%x mikotoksyny w żywności-zagrożenia zdrowotne%x żywność-analiza mikrobiologiczna%x żywność-utrwalanie%x utrwalanie żywności%x pasteryzacja%x sterylizacja%x chłodzenie%x mrożenie%x konserwanty chemiczne żywności%x utrwalanie żywności-metody biologiczne%x utrwalanie żywności -metody niekonwencjonalne%x prawo żywnościowe%x system HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności%x żywność transgeniczna%x produkcja-higiena%x higiena produkcji%x elementy urządzeń produkcyjnych jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle%x mycie i dezynfekcja w przemyśle%x opakowania -znaczenie w zachowaniu jakości produktów%x stan higieniczny warunków produkcji-badanie%x mikroorganizmy w ochronie środowiska%x mikroorganizmy w biotechnologii%x chityna%x chitozan%x lipidy%x sery-produkcja%x żywność orientalna-produkcja%x produkcja żywności orientalnej%x enzymy%x mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków%x antybiotyki%x drobnoustroje syntetyzyjące antybiotyki%x mikroorganizmy ekstremofilne-definicja,podział,charakterystyka%x mikrobiologia żywności%x zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców%x mikroorganizmy w produkcji żywności%x zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego%x ścieki%x odpady stałe i ich magazynowanie%x kompostowanie%x metale ciężkie w środowisku i ich oddziaływanie na organizmy
700
%a Adamiec, Janusz
700
%a Kowal, Krystyna %e Redakcja.
700
%a Libudzisz, Zdzisława %e Redakcja.
700
%a Żakowska, Zofia %e Redakcja.
710
%a Wydawnictwo Naukowe PWN
856
%u http://polona.pl/item/4458288
920
%a 978-83-01-15222-2 (t. 1-2)
920
%a 978-83-01-15223-0 (t. 2)

Dostępne egzemplarze

1.
Numer inwentarzowy: 91621
Sygnatura: W 66
Status: Do wypożyczenia
2.
Numer inwentarzowy: 91622
Sygnatura: W 66
Status: Do wypożyczenia

Najczęściej wypożyczane