okładka

Okupacja od kuchni : Kobieca sztuka przetrwania

Zaprutko-Janicka, Aleksandra, Wydawnictwo Poznańskie

Rok wydania: copyright 2024.

II wojna światowa (1939-1945), Gotowanie, Kobieta, Okupacja, Życie codzienne, Polska, Przepisy kulinarne, 1901-2000, 1939-1945

dostępne:

0 z 1

Autor
Zaprutko-Janicka, Aleksandra
Wydawnictwo Poznańskie
Tytuł
Okupacja od kuchni : Kobieca sztuka przetrwania
ISBN
978-83-68263-13-8 (oprawa miękka)
Miejsce wydania
Poznań :
Wydawnictwo
Wydawnictwo Poznańskie,
Rok wydania
copyright 2024.
Objętość
315, [4] strony :
Rozmiary
23 cm.
UKD
94(438).082:316.346.2-055.2(438):641.55/.56
Hasła przedmiotowe
II wojna światowa (1939-1945)
Gotowanie
Kobieta
Okupacja
Życie codzienne
Polska
Przepisy kulinarne
1901-2000
1939-1945
Informacje dodatkowe
Bibliografia na stronach 293-[300]. Indeksy.
Streszczenie
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
020
%a 9788368263138
080
%a 94(438).082:316.346.2-055.2(438):641.55/.56
100
%a Zaprutko-Janicka, Aleksandra
245
%a Okupacja od kuchni : %b Kobieca sztuka przetrwania /
260
%a Poznań : %b Wydawnictwo Poznańskie, %c copyright 2024.
300
%a 315, [4] strony : %b faksymilia, fotografie, ilustracje ; %c 23 cm.
504
%a Bibliografia na stronach 293-[300]. Indeksy.
520
%a Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
648
%a 1901-2000
648
%a 1939-1945
650
%a II wojna światowa (1939-1945)
650
%a Gotowanie
650
%a Kobieta
650
%a Okupacja
650
%a Życie codzienne
651
%a Polska
655
%a Przepisy kulinarne
710
%a Wydawnictwo Poznańskie
920
%a 978-83-68263-13-8 (oprawa miękka)

Dostępne egzemplarze

1.
Numer inwentarzowy: 110102
Sygnatura: W 94(438).082
Status: W wypożyczeniu
Termin zwrotu: 2025/12/27

Najczęściej wypożyczane