Autor
Zaprutko-Janicka, Aleksandra
Tytuł
Okupacja od kuchni : Kobieca sztuka przetrwania
ISBN
978-83-68263-13-8 (oprawa miękka)
Wydawnictwo
Wydawnictwo Poznańskie,
Rok wydania
copyright 2024.
Objętość
315, [4] strony :
UKD
94(438).082:316.346.2-055.2(438):641.55/.56
Hasła przedmiotowe
II wojna światowa (1939-1945)
Informacje dodatkowe
Bibliografia na stronach 293-[300]. Indeksy.
Streszczenie
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
080
%a 94(438).082:316.346.2-055.2(438):641.55/.56
100
%a Zaprutko-Janicka, Aleksandra
245
%a Okupacja od kuchni :
%b Kobieca sztuka przetrwania /
260
%a Poznań :
%b Wydawnictwo Poznańskie,
%c copyright 2024.
300
%a 315, [4] strony :
%b faksymilia, fotografie, ilustracje ;
%c 23 cm.
504
%a Bibliografia na stronach 293-[300]. Indeksy.
520
%a Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
650
%a II wojna światowa (1939-1945)
655
%a Przepisy kulinarne
710
%a Wydawnictwo Poznańskie
920
%a 978-83-68263-13-8 (oprawa miękka)