book cover

Okupacja od kuchni : Kobieca sztuka przetrwania

Zaprutko-Janicka, Aleksandra, Wydawnictwo Poznańskie

Year of publication: copyright 2024.

II wojna światowa (1939-1945), Gotowanie, Kobieta, Okupacja, Życie codzienne, Polska, Przepisy kulinarne, 1901-2000, 1939-1945

available:

0 from 1

Author
Zaprutko-Janicka, Aleksandra
Wydawnictwo Poznańskie
Title
Okupacja od kuchni : Kobieca sztuka przetrwania
ISBN
978-83-68263-13-8 (oprawa miękka)
Place of publication
Poznań :
Publishing house
Wydawnictwo Poznańskie,
Year of publication
copyright 2024.
Volume
315, [4] strony :
Dimensions
23 cm.
UDC
94(438).082:316.346.2-055.2(438):641.55/.56
Object passwords
II wojna światowa (1939-1945)
Gotowanie
Kobieta
Okupacja
Życie codzienne
Polska
Przepisy kulinarne
1901-2000
1939-1945
Additional information
Bibliografia na stronach 293-[300]. Indeksy.
Summary
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
020
%a 9788368263138
080
%a 94(438).082:316.346.2-055.2(438):641.55/.56
100
%a Zaprutko-Janicka, Aleksandra
245
%a Okupacja od kuchni : %b Kobieca sztuka przetrwania /
260
%a Poznań : %b Wydawnictwo Poznańskie, %c copyright 2024.
300
%a 315, [4] strony : %b faksymilia, fotografie, ilustracje ; %c 23 cm.
504
%a Bibliografia na stronach 293-[300]. Indeksy.
520
%a Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
648
%a 1901-2000
648
%a 1939-1945
650
%a II wojna światowa (1939-1945)
650
%a Gotowanie
650
%a Kobieta
650
%a Okupacja
650
%a Życie codzienne
651
%a Polska
655
%a Przepisy kulinarne
710
%a Wydawnictwo Poznańskie
920
%a 978-83-68263-13-8 (oprawa miękka)

Available items

1.
Accession: 110102
Signature: W 94(438).082
Status: Checked out
Due date: 2025/12/27

Most often borrowed