Autor
Krawczyk, Agnieszka
Tytuł
Rumunia : albastru, ciorba i wino
ISBN
978-83-68045-67-3 (oprawa twarda)
Wydawnictwo
Wydawnictwo Poznańskie,
Rok wydania
copyright 2021.
Numer wydania
Wydanie drugie.
Objętość
395, [5] stron, [16] stron tablic :
Hasła przedmiotowe
Kultura
Streszczenie
Jakie jest wasze pierwsze skojarzenie z Rumunią? Założylibyśmy się o butelkę czerwonego wina, że Drakula.
Czy wiecie jednak, jakie bogactwo smaków, zapachów, dźwięków i obrazów skrywa ten malowniczy kraj pogranicza kultur?
W Rumunii jest bezkresne błękitne niebo, ale w kolorze albastru może być również nitka w tradycyjnym hafcie czy… nagrobek na Wesołym Cmentarzu. W swojskiej i smacznej kuchni królują różne rodzaje pożywnej zupy, a sama Rumunia jest jak ciorba, w której ciągle odkrywasz coś nowego – a to kleks śmietany, a to ostra papryczka. Tu nie ma jednego, podstawowego, uniwersalnego przepisu, ale każdy kolejny kęs zaskakuje niespodzianką.
100
%a Krawczyk, Agnieszka
245
%a Rumunia :
%b albastru, ciorba i wino /
260
%a Poznań :
%b Wydawnictwo Poznańskie,
%c copyright 2021.
300
%a 395, [5] stron, [16] stron tablic :
%c 22 cm.
520
%a Jakie jest wasze pierwsze skojarzenie z Rumunią? Założylibyśmy się o butelkę czerwonego wina, że Drakula.
Czy wiecie jednak, jakie bogactwo smaków, zapachów, dźwięków i obrazów skrywa ten malowniczy kraj pogranicza kultur?
W Rumunii jest bezkresne błękitne niebo, ale w kolorze albastru może być również nitka w tradycyjnym hafcie czy… nagrobek na Wesołym Cmentarzu. W swojskiej i smacznej kuchni królują różne rodzaje pożywnej zupy, a sama Rumunia jest jak ciorba, w której ciągle odkrywasz coś nowego – a to kleks śmietany, a to ostra papryczka. Tu nie ma jednego, podstawowego, uniwersalnego przepisu, ale każdy kolejny kęs zaskakuje niespodzianką.
650
%a Obyczaje i zwyczaje
655
%a Literatura podróżnicza
710
%a Wydawnictwo Poznańskie
920
%a 978-83-68045-67-3 (oprawa twarda)