Autor
Zaprutko-Janicka, Aleksandra
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Tytuł
Okupacja od kuchni : kobieca sztuka przetrwania
ISBN
978-83-240-3426-0 : zł 39,90
Wydawnictwo
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak,
Seria
Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl
Informacje dodatkowe
Opis książki: Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę. W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział. Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku. To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw. Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha! źródło opisu: http://www.znak.com.pl
Bibliogr. s. 291-[298]. Indeksy. Bibliogr. s. 291-[298]. Indeksy.
Bibliogr. 291-298. Indeksy.
Dostępne również jako e-book.
Hasła przedmiotowe
Życie codzienne 1939-1945 r. Polska
Kobieta 1939-1945 r. Polska
Życie codzienne 1939-1945 r. Polska
Kobieta 1939-1945 r. Polska
Przepisy Kulinarne (seria)
080
%a 316.346.3-055.2(438)
100
%a Zaprutko-Janicka, Aleksandra
245
%a Okupacja od kuchni :
%b kobieca sztuka przetrwania /
260
%a Kraków :
%b Społeczny Instytut Wydawniczy Znak,
%c 2015.
300
%a 297, [2] s. :
%b il. ;%b il. ;
%c 22 cm.
490
%a Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl
500
%a Opis książki: Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę. W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział. Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku. To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw. Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha! źródło opisu: http://www.znak.com.pl/
504
%a Bibliogr. s. 291-[298]. Indeksy.%a Bibliogr. s. 291-[298]. Indeksy.
504
%a Bibliogr. 291-298. Indeksy.
530
%a Dostępne również jako e-book.
650
%a Kobieta
%y 1939-1945 r.
%z Polska
650
%a Życie codzienne
%y 1939-1945 r.
%z Polska
650
%a Okupacja
%y 1939-1945 r.
650
%a Kobieta
%y 1939-1945 r.
%z Polska
650
%a Życie codzienne
%y 1939-1945 r.
%z Polska
655
%a Przepisy Kulinarne (seria)
655
%a Przepisy kulinarne
710
%a Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
920
%a 978-83-240-3426-0 : zł 39,90